Off-grid

Fenntarthatóság, Zöld energia, Közösség, Technológia, Természet

Energia. Fogyasztás. Vásárlás. Pazarlás. Felelőtlenség. Egoizmus.

A Hálózat

Ha egyetlen szóval szeretnénk leírni, megfogalmazni, hogy miért hoztuk létre az Off-Grid.hu weboldalt, akkor a Hálózat kifejezést emelnénk ki. Mert a Hálózat az, amely kisajátította az energia, a közmű, az oktatás, az egészségügy, a tömegtájékoztatás, közlekedés, az élelmiszeripar, a pénzügyek jelentős részét és kivette az egyén kezéből az önálló döntések, a függetlenség biztosításának az eszközeit. 

A hatalmas ellátási hálózatok egymással szoros kapcsolatban álló rendszerekként életünk szinte minden területén meghatározó befolyással rendelkeznek, miközben emberek százmilliói ismerik fel, hogy a boldogságot és Földünk megóvását nem a felelőtlen, szélsőséges fogyasztás és egocentrikus gondolkodás kultúrájának, a minél gyorsabb termékcserével együtt járó mennyiségi szemléletnek az erősítésével, hanem a fenntartható, környezet és egészségtudatos életvitel, a kevesebb több elve, a minőséget, a tartósságot és a társadalmi összefogást előtérbe helyező gondolkodásmód és cselekvés együttesével lehet elérni és megvalósítani. Bár az Internet teremtette meg a Hálózat globális befolyását, de paradox módon éppen az Internet biztosítja ma már azt is, hogy a Hálózatnak is vannak korlátai, alternatívái.

A Hálózat terjedésének a sebessége lelassítható és jelentősen csökkenthető életünkre gyakorolt kedvezőtlen hatása. A Hálózatot ugyanis a kényelem illúziója működteti. A kényelem illúziója miatt lesznek “jobbak, hatékonyabbak, gyorsabbak” a termékek, ezért “újulnak meg” évente a technológiai cikkek és ezért hisszük el azt is, hogy a nagyobb és korszerűbbnek látszó otthon, a vezetékes víz, a csatorna, a hálózatról vásárolt energiák, az óriási vásárcsarnokokban megvehető élelmiszer, ruházat, bútor, tv, mosó, szárító, hűtő-fűtő, port szívó és kertet gondozó gépek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebb legyen az életünk és több szabadidőnk maradjon arra, hogy megnézzünk egy termékajánlót. 

Bolygónk ökoszisztémájában csak akkor következhet kedvező fordulat, ha a gondolkodó, cselekvő, a bolygóért és másokért felelősséget vállaló közösségek lemondanak azokról a javakról, amelyek rendszerszintű biztosítására környezet és egészségszennyező iparágak láncolatai rendezkedtek be. Akkor, ha a profit hajszolása helyett az ember megtanul együtt élni a környezettel, másokkal és nem uralni akarja, hanem tisztelni és támogatni mindazt és mindazokat, akik ebben partnerek szeretnének lenni.

Nem vagy egyedül

Ahhoz, hogy az egyének függetlenné váljanak, hogy megváljanak mindattól, ami most a rövidtávú kényelmünket szolgálja, nem elég csak bátornak lenni. Ha nem ismerjük a fel a logikai kapcsolatokat ökológiánk, életvitelünk, vásárlási szokásaink, döntési mechanizmusaink között, akkor hiába választunk egy fenntarthatónak tűnő életet, előbb-utóbb fáradozások sorával járó lemondásnak, nem pedig felszabadító örömnek és valódi társadalmi felelősségvállalásnak érezzük majd a változást. Ha pedig így lesz, könnyen újra visszatérünk oda, ahonnan elindultunk. Ezért nagyon fontos, hogy megismerjük azokat az összefüggéseket, amelyek a Hálózat létrejöttéhez vezettek. 

Ezért szeretnénk az Off-Grid Élet alapjaihoz tudásbázist is  építeni, a saját gondozásban, szerkesztésben megjelentetni kívánt könyvek mellett olyan kiadványokat, fórumokat ajánlunk, amelyek a Hálózatoktól való függetlenedéshez vezető út előkészítésében is fontos szerepet játszhatnak és amelyek láthatóvá teszik azt is, hogy a Föld lakosságának legalább 25%-a, azaz közel 2 milliárd ember gondolkozik és cselekszik hasonlóan minden egyes nap. 

Aki megtapasztalta már, hogy milyen érzés, amikor új, vagy a közvetlen környezete számára szokatlan dolgot képvisel, tudja, hogy az ellenállás, kétkedés, ellenséges hozzáállás csak addig tart, ameddig be nem bizonyosodik, hogy az újdonság működik, mi több, hatékonyabb mint az addig megszokott. 

A politikától független közösségi értékeket teremtő civilek mind tudják, hogy az igazi erő az összefogásban van. Abban, ha az úttörő szerepet játszóknak követőik lesznek és elkezdenek csapatban dolgozni, élni és cselekedni. 

Az Off-Grid.hu oldallal ebben szeretnénk katalizáló szerepet betölteni és ezért vágtunk bele egy Minta Projekt megvalósításába is. A projekt helyszíne Várgesztes, a Vértes egyik legszebb fekvésű zsáktelepülése, amely a Natura 2000 kiemelt természetvédelmi területen fekszik a Vértes-hegység szívében, Budapesttől alig 70-km-re, Székesfehérvártól pedig 45 km-re. 

Ezen a csodálatos, védett erdőkkel és szántóföldekkel övezett közel 4500 négyzetméteres akácoszlopokkal és vadkerítéssel körbevett területen egy megújuló energiákkal működő, teljesen önfenntartó, közmű hálózatoktól független Oktatóközpont és Vendégház épül, ahol szeretnénk bemutatni a környezettudatos építési módokat, a megújuló energia-termelő és tároló rendszereket, a biológiailag lebomló higiéniai termékeket, a GMO és permetezés mentes zöldség- és gyümölcstermesztés, a házi lekvár készítésének fortélyait, az eső és szennyvíztisztító rendszereket, a lovaglás, számszer-íjászat szépségeit, valamint az erdő és tavak élővilágát. 

A Heim Pál Magyarország Alapítvány névadójának, stratégiai vezetőjének közreműködésével megvalósuló projekt az Alapítvány múltbeli és jövőbeli céljaihoz is jelentősen hozzájárul, hiszen egészségünk, környezetünk megóvásának módszereit ennél autentikusabb helyszínen elképzelni sem lehet.

A XXI. század embere különféle okokból szeretne lecsatlakozni a hálózatról, melyek közül talán a legfontosabb, hogy az Off-Grid élet zaj és káros anyagoktól mentes, egészséges, miközben könnyebb és kevésbé stresszes is, mint a városban dolgozó és élő embereké., sőt talán még boldogabbá is tesz bennünket. Az ördög azonban a részletekben rejlik. Hirtelen felindulásból, csak mert elegünk van a napi robotból, zajból, tömegből, dugókból és a folyamatosan érkező közüzemi csekkektől sosem szabad ezt az életet választani. Mert a váltás rengeteg új dolog, ismeret elsajátításával jár, ami bizony MUNKA, és ez a munka nem véletlenül nagybetűs szó. Mert nem könnyű lemondani a korábbi luxusról, a könnyen elérhető termékekről, a korlátlanul elérhető energia forrásokról, az 5 perces autóúttal elérhető áruházakról, azaz a kényelmünkre épülő szolgáltatások és termékek millióiról. És ez csak az első lépés. A megalapozott döntés időt, erőfeszítést és komoly elszántságot igényel. Ebben nyújthat segítséget az alábbi lista, amelyet a világ talán legnagyobb és legelismertebb Off-grid közösségi oldalának, az offgridliving.net egyik első cikkének a felhasználásával készítettünk. Reméljük, hogy Ti, akik ezeket a sorokat olvassátok, éppúgy beleszerettek ebbe az életbe, ahogy a világon már sok millió környezetszerető ember és akár a segítségünkkel, akár nélkülünk, de előbb-utóbb belevágtok majd a saját Off-Grid életetek megvalósításába.

77 indok, amiért érdemes az Off-Grid életet választani

Az offgridliving.net cikke alapján

1. Önellátás

A hálózaton kívüli életvitel az önellátó életmód napi szintű gyakorlását jelenti, amely nem függ a külső forrásoktól, mert az élet fenntartásához kapcsolódó erőforrásokat mindenki saját maga hozza létre, ezáltal csökkentve vagy teljesen kiküszöbölve a globális hálózati rendszerektől való függőséget, amely a 2008-as gazdasági, majd a legutóbbi Covid-19 vírus okozta krízishez hasonlóan bármikor összeomolhat.

2. Fenntartható élet

Az Off-Grid élet a fenntarthatóságról szól. A környezeti erőforrások folyamatos használata nélkül valójában többet fog termelni, mint amennyit fogyaszt. Ennek további előnye, hogy nemcsak gondoskodik a családjáról, hanem hozzájárul a helyi közösségek gyarapodásához is.

3. Megújuló energia

Az olyan energiaforrások, amelyek nem megújíthatóak, előbb-utóbb elfogynak, ezért használatuk, fejlesztésük egyértelműen zsákutca és fölösleges, felelőtlen pazarlásnak minősül. A fosszilis tüzelőanyagok nem megújíthatóak, legalábbis nem olyan mértékben, mint ahogy a fogyasztásunk növekszik. A megújuló energia hosszú távon is fenntartható, fejleszthető és közösségi szinten is megosztható.

 4. Környezettudatos

Amikor az ember felismeri, hogy saját felelőssége ugyanolyan döntő a bolygó megóvásában, mint bárki másé, és hogy egyikünk felelőssége sem kevesebb, mint másoké, hogy ezt a világot jobbá tegye, akkor elérkeztünk ahhoz az útkereszteződéshez, ahol felelős emberként már nem csak saját gyermekeink, hanem mások gyermekeinek a jövője szempontjából is kötelező környezettudatosan viselkednünk. 

5. Gyakorlati élet

A hálózattól független élet rengeteg praktikusnál praktikusabb ötletet generál, és miközben újrahasznosítunk és egyre csak újrahasznosítunk, lassanként megismerjük a különböző “zöld” elméletek mögött lévő gyakorlati alkalmazásokat is. Egy új világot fedezünk fel, ami folyton megújuló, alkotó energiát ad nekünk minden egyes megkezdett naphoz.

6. Zéróhoz közeli ökológiai lábnyom

A hálózattól független élet során nagyon kevés külső erőforrást használunk, ezzel pedig jelentősen csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat.

7. Kevesebb negatív hatást gyakorolunk a bolygóra

Ha nem függünk a hálózattól, akkor könnyebb megteremtenünk az összhangot a természettel is, és jobban vigyázunk a bolygónkra is.

8. Egészségesebb életmód

Off-Grid életet élni egészséges, mert állandóan aktív vagy és kint vagy a természetben. A testmozgás előnyös hatásait azonnal érezni fogod, amikor tűzifát vágsz, felásod a veteményesed, vagy letakarítod a napelemekről a havat. Az életed minősége ugrásszerűen javulni fog, korán kelsz és korán fekszel le, miközben a sok szabadlevegőn töltött munkától tökéletes lesz az éjszakád is.

9. Megtakarítás

A hálózat független élet gazdaságilag is sokkal kifizetődőbb. Ha számba veszed az off-grid életmód előnyeit, könnyen kiszámolhatod, hogy nincs alternatívája pénzügyi értelemben sem újonnan választott életstílusodnak. 

10. Boldogság

Az Off-Grid élet valóban boldoggá tesz. A kevesebb stressz, a magasabb aktivitás, a pihentető alvás, az alkotó és szinte azonnal látványos eredményeket hozó munka, az egészséges család boldogságot teremt.

 

11. Visszatérés a gyökereinkhez

Az Off-Grid élet visszavezet minket a gyökereinkhez, oda, ahonnan származunk. Őseink sok ezer éven keresztül éltek harmóniában a természettel.  A kezdet az egész világon nagyon hasonló volt. Volt egy közös vonásunk, amely univerzálisan érintett mindenkit. Vadásztunk, halásztunk, élelmet gyűjtöttünk, állatokat és növényt termesztettünk. Menedéket teremtettünk, élelmet termeltünk és természetes vízforrásokat csapoltunk le a családunk és a közösségünk számára. Mindannyian azonos módon csináltuk a dolgokat. Most, a modern időkben, a modern technológia megjelenésével, az élet sokkal könnyebben működtethető. Példátlan fejlődés előtt állunk. Akárcsak elődeink, mi is Off-Grid életet élhetünk, de immár csúcstechnológiával. Napelemek, szélturbinák, vízenergia, geotermikus energia és megújuló bioüzemanyagok hajtják világunkat, miközben vissza tudunk térni a gyökereinkhez és élvezhetjük a természet csodáit.

12. AZ Off-Grid élet megőrzi a tudást másoknak is

Ha fenntarthatóan élünk, megőrizzük és lejegyzeteljük ismereteinket az elkövetkező generációk számára, felelősséget vállalunk az Ő jövőjükért is. Ha valamennyien a fogyasztói világban élnénk, elveszítenénk ezt az értékes tudást, és talán örökre elvesznénk. Ha nem őriznénk és osztanánk meg ezeket az ismereteket gyermekeinkkel és a világgal, vajon akkor milyen élet várna ránk? Az internet és a csúcstechnológia megjelenése lehetővé teszi számunkra, hogy egyetlen kattintással megosszuk őseink tudását, örökre megőrizve ezeket a csodálatos ismereteket az emberiség számára.

13. Az Off-Grid élet tanítja a jövő generációit

Mások tanítása jutalom mind a hallgató, mind a tanár számára. A hálózattól való függetlenség és távolság lehetővé teszi, hogy egy olyan életmódot ismerjünk meg, amely csodálatos Földünk kincseit nem csupán megóvja, hanem tovább is örökíti. Ha pedig ezt a tudást másoknak is átadjuk, az értékteremtés extra bónuszaként, még jobban is érezzük magunkat. Boldogságunk fontos része tapasztalataink megosztása. Nagy örömet adhat, ha megosztjuk tapasztalatainkat másokkal és ezzel hozzásegítjük őket valami jóhoz.

14. A tudás fejleszti az emberiséget

Gondolj arra, ha mások is tovább adják a Tőled szerzett ismereteket, akkor a tudás körforgássá alakul, ami elősegíti az egész emberiség fejlődését. Csakúgy, mint a fenntartható élet építőköveivel, személyes aktivitásunkkal is kiváló alapot teremthetünk a teljesebb élet megteremtéséhez, amelyből később mindannyian profitálni fogunk.

15. Kevesebb erőforrást igényel

Ha a hálózaton kívül élünk, valójában több erőforrást teremtünk, mint amennyit felhasználunk. 

16. Kerüljük a túlfogyasztást és a pazarlást

A Föld erőforrásainak felhasználási üteme fogyasztásunk eredményeként rohamosan növekszik, miközben rengeteg felesleges, évszázadok alatt lebomló hulladékot termelünk. A hulladék és a fogyasztás csökkentése érdekében meg kell ismernünk a megújuló erőforrások létrehozásának a módjait és mindennapi életvitelünkbe kell iktatni ezek alkalmazását.

17. Példaképpé tehet

Ha fenntartható és megújuló energiákat használó életmódot élünk, több energiát termelünk, mint amit felhasználunk, akkor másoknak is segíteni tudunk és a közösség számára is követendő példává válhatunk.

Amikor elmeséled valakinek, hogy te ezt az életmódot éled, megmutatod másoknak, hogy van működő, fenntartható alternatívája annak, hogy ne ősemberként éld az életet. Hogy nem kell mindenről lemondani, csak okosan és a jövőre gondolva kell terveznünk, hogy szerethető, boldog, teljes és egészséges életet élhessen mindenki.

18. Tudatosabbak lesznek a gyermekeink is

Ha gyermekeink azt látják, hogy fenntartható életet élünk, az elősegíti a  személyes felelősségvállalásuk erősítését, ezért számukra már természetes lesz az is, ami nekünk kezdetben egy óriási váltás és kihívás volt. Mivel ők okosabb életet élnek, mint egykor mi unokáinknak egy még tisztább bolygó lesz a hagyatékunk.

19. Egészségesebb ételeket ehetünk

Ha Off-Grid életet élünk, az egészséges táplálkozásra való áttérés könnyen fog menni. Zöldségeink, gyümölcseink rovarirtó és káros vegyi anyagok nélkül növekednek, így mindig tiszta ételeket viszünk be a szervezetünkbe.

20. Friss levegő

A megújuló energiák használatával, a természet közelében friss levegőt szívunk be minden nap. Emellett nem is érdemes többet érvelnünk.

21. Ássuk a földet!

Nézzünk őszintén a tükörbe: 10 négyzetméter föld felásása, beültetése virágokkal nem csodaszép feladat? 

22. Régi ötleteink megvalósítása

Az Off-Grid élet lehetővé teszi olyan dolgok megépítését, elkészítését, projektek megvalósítását, amelyeket általában nem lehetséges a városban megcsinálni. Építs egy időgépet, egy napórát, vagy egy kis üvegházat, amely négyzetméterenként 20 kilogramm élelmiszert-gyümölcsöt és zöldséget terem.

23. Függetlenség

Ha Off-Grid életet élünk, akkor függetlenebbé és magabiztosabbá válunk. Már nem köt bennünket egy olyan rendszer, amely nem tartja szem előtt a személyes érdekeinket.

24. Kapcsolódás a természethez

Ez a hálózaton kívüli életmód egyik legnyilvánvalóbb előnye. A természettel való szoros kapcsolat sokkal mélyebb és tartalmasabb, mint a városi élet. Minden reggel a természet hangjaira ébredsz, az ajtók dudálása, a szirénák vijjogása helyett. Lehetőséged van reggel az erdőben, a hűvös, friss levegőn sétálni, miközben termoszból kortyolgathatod a forró reggeli italodat, hallgathatod a madarak énekét, megláthatod, ahogy a szarvas a lépteid zajára felemeli a fejét, aztán amikor hazaérsz, elégedetten kiülsz a hintaszékedbe és kapcsolatod a természet világával példaként lebeg mások előtt.

25. Az Off-Grid élet megtanítja gyermekeinknek a napi munka értékét

A mindennapi élet tele van munkával és sok különböző dologgal kell foglalkozni, ami frissen tartja az elmédet. Nincs két egyforma munkanap. Minden nap másra kell figyelni, és másról kell gondoskodni. A gyermekek nevelésének fontos része a tisztességes és kitartó munka megismerése, ami sokkal könyebb egy off-grid gazdaságban, mint a városi élet során. Gyermekeink megtapasztalhatják a munkába fektetett teljesítmény gyümölcseit, megtudhatják, hogy mit jelent egy egész napos munka elvégzése.

26. Testmozgás

Az Off-Grid gazdaság vezetése odafigyelő, állandó munkát igényel. Folyamatosan csinálsz valamit, még akkor is, amikor úgy érzed, hogy pihensz. vagy. A fizikai aktivitásod szintje sokkal magasabb lesz, mint az átlagos embernek. Nagyszerű érzés!

27. Kevésbé függünk a külső körülményektől

Az Off-Grid élet az önellátás és a fenntartható életmód elsajátításáról szól, amely lehetővé teszi, hogy minimalizálja a külső erőforrásokat és növelje a függetlenséget.

28. Biztonságosabb életmód

A társadalmi, gazdasági összeomlások, pandémiák ( lsd. Covid-19) esetén bizonyítottan biztonságosabb vidéken élni, mint a városokban.  A városok bűnözési és közlekedési szempontból is sokkal veszélyesebbek, mint a vidéki térségek.

29. Pénzügyi felelősség, pénzügyi biztonság, megtakarítás

Bevételeinket kétféle módon növelhetjük. Kevesebbet költünk és/vagy többet keresünk. Utóbbi több, munkával, idővel jár és nem mindenkinek elérhető. Költségeink csökkentése azonban csupán tervezést igényel. A pénzügyi életünk rendbe tétele nyugalmunk, biztonságunk, stabil, kiszámítható jövőnk érdekében is nagyon fontos feladat. Amikor az Off-Grid élet mellett döntünk, hamar ráébredünk, hogy mennyi fölösleges kiadásunk volt korábban. Bérleti díjak, energia és közmű számlák, drágán megvásárolt, csekély használati erőkkel rendelkező tárgyak. És persze a ki tudja mivel kezelt áruházi zöldségek és gyümölcsök is rengeteg pénzbe kerülnek. Az Off-Grid életvitellel hosszabb távon sok pénzt takaríthatunk meg. Hiszen a Nap és szél energiája biztosítja az áramot, saját biológiai szennyvíztisztítónk váltja ki a csatornát, a szennyvízből kivont biomasszával és öntözésre alkalmas vízzel pedig növényeinket is elláthatjuk a szükséges tápanyagokkal. Esővízgyűjtő ciszternánkkal száraz időben locsolhatjuk a kertünket, vagy öblíthetjük a WC-nket. A kezdeti telepítési költségeink ugyan valamivel magasabbak lehetnek, mint egy városi otthon esetében, de összességében a költségeink hosszabb időre oszlanak el, és mivel több saját magunk által termelt erőforrást termelünk, mint amennyit elhasználunk, a keletkező többletet megoszthatjuk, vagy értékesíthetjük másoknak is. Önfenntartó élhetünk az évek során nem csak boldogobbá, hanem gazdagabbá is tesz. 

30. Környezeti-társadalmi felelősségvállalás

A környezeti és társadalmi felelősségvállalásról történő beszélgetések során vitathatatlanul többször kerül szóba a vidéki élet, mint a nagyvárosi. Ennek a hátterében egyszerű okok húzódnak meg. A vidéken élő emberek ugyanis általában a mezőgazdaság valamelyik ágazatában dolgoznak, őstermelők, vagy nagyobb gazdaságokban tevékenykednek, esetleg nyugdíjasok. Más szavakkal: keményen dolgoznak azért, hogy hozzájáruljanak a helyi közösségek életéhez, és általában mélyebb emberi kapcsolatokat ápolnak embertársaikkal, mint a sűrűn lakott területeken élők sokszor személytelen és felületes csoportjai. Ez persze nem azt jelenti, hogy a városban élőket nem érdekli a természet, vagy nincs környezeti és társadalmi felelősségvállalásuk. Éppen ellenkezőleg: a városi környezetben valószínűleg sokkal több a társadalom egésze iránt felelősséget érző élő ember ugyanakkora területen, mint a vidéki környezetben, ám ők sokszor azért nem rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel hozzájárulhatnak mások életének jobbá és könnyebbé tételéhez, mert a személyes megélhetési költségeik sokkal magasabbak, mint vidéken élő embertársaiknak. 

31.  Több pénzed és időd lesz másoknak segíteni

Az állandóan és kiszámíthatatlanul növekvő éves lakhatási és megélhetési költségek folyamatos biztosítása korlátozza a közösségért végzett munkát. Nehéz egyensúlyt teremteni a között, hogy mit tennél meg szívesen másokért és a között, hogy időd függvényében ténylegesen mit tudsz megtenni másokért.  Az Off-Grid életmód lehetővé teszi számodra, hogy ebben a kérdésben se kelljen kompromisszumot kötnöd. 

32. Segítheted a helyi közösségeket

Ha a saját Off-Grid otthonod és kertedben élsz, több erőforrást termelhetsz, mint amennyit elhasználsz, és a keletkező többletet visszaadhatod annak a közösségnek, amelyben élsz.

33. Az Off-Grid élet helyet teremt a változásnak

A hálótattól független életed alapot teremthet ahhoz, hogy a természet megóvása és az energiagazdálkodás területén mások számára példát mutathass. Azaz pozitív változásokat indíthatsz el a közösségedben.

34. Másokat is inspirál

Amikor a saját magad által megtermelt erőforrásokkal gazdálkodsz és megújuló energiákat használsz, hogy fenntartható életet élj, tapasztalataidat másokkal megosztva arra inspirálod az embereket, hogy ők is kövessék és építsék fel a saját Off-Grid életüket. 

35. Összehozza az embereket

Te leszel a pozitív, a fenntartható változások és a fejlődés motorja. Vonzani fogod a nyitott gondolkodású embereket, ha azt látják, te sem mondasz le a tudomány és a technológia vívmányairól, de mindezt fenntartható módon teszed és egyáltalán nem pazarolsz. Mutasd meg másoknak is az Off-Grid élet csodáit és tanítsd meg őket az önellátó életmód elérésének módjaira!

36. Erősíti a közösséget

Off-Grid otthonod és kerted az egész közösség egészségének és boldogságának a bástyájává válhat, mert hitelesen képviseled azt, amiben hiszel és amiért dolgozol.

 

37. Vissza kell adnod azt, amit másoktól és a természettől kaptál

Rendkívül felemelő érzés, ha megoszthatod a tudásodat másokkal, és látod, hogyan befolyásolja pozitív irányban az emberek életét mindaz, amit tőled sajátítottak el, vagy a te Off-Grid otthonodban láttak. Ha fenntartható és megújuló módon fejleszted Off-Grid otthonodat, a természet minden egyes nap ajándékkal fog meglepni. Egy újabb gyümölccsel, zöldséggel, a virágzó fák illatával és a friss, tiszta levegő simogatásával. 

38. Te leszel a változások központja

Nem csak a gyermekeid életében leszel követendő minta, hanem azoknak a embereknek az életében is, akikkel megosztod a tudásodat.

39. Oszd meg a képességeidet másokkal, hogy halhatatlan legyél!

Készségeink megosztása, alkotásaink bemutatása másokkal életünk, boldogságunk egyik fontos eleme. Felgyorsult világunkban a művészeket leszámítva sajnos ritkaságszámba megy, hogy ezeket a pillanatokat átéljük. Pedig mindannyian alkotó emberek is vagyunk. Nem egyetlen munkára programoztak bennünket, hanem azért vagyunk, hogy létrehozzunk valamit. Egy családot, egy bútort, egy kertet, bármit, ami örömet ad. Zárt városi otthonunkba azonban alig engedünk be valakit. 

Magányosak leszünk, és a közösségi médiát használjuk a személyes társalgás élménye helyett. Pedig mindenki boldogabb lenne, ha felfedezéseinket másokkal is megoszthatnánk. Nincs konkrét jutalma annak, ha megtanítasz valakit tüzet rakni öngyújtó és gyufa nélkül. De boldog leszel, mert tudni fogod, hogy te tanítottad meg rá. A jövő generációnak átadott, sokszor a feledés homályába vesző ismeretekkel olyan örökséget hagysz hátra, ami sok száz, vagy ezer éven át fennmaradhat. Ezzel pedig szinte halhatatlan leszel.

40. Új készségeket tanulhatunk meg akár minden nap

Az Off-Grid élet az egész életedre szóló tanulással és állandó fejlődéssel jár együtt. Minden nap megtapasztalsz valamit, amit jobban is lehet csinálnod, és azonnal látni fogod az eredményét is. Ez egy soha véget nem érő munka és közben még szórakozol is. 

41.Szerezz új barátokat és köss barátságokat közeli és távoli szomszédokkal

Ismered a szomszédodat? Ha igen, akkor jó neked; Te jól csinálod. De tudod, hány ember nem ismeri a szomszédait? Még azokat sem, akikkel évtizedek óta együtt él. A városi lakosság közel 90%-a.  Szomorú tény, hogy egy olyan világban élünk, ahol az emberek szó szerint évek óta csak néhány méternyire élnek tőlünk, mégsem ismerjük őket. Nem lenne jobb, hasznosabb megismerni egymást? 

Vannak olyan emberek, akik visszahúzódóak, nem szeretnek közösségben lenni. Ez persze rendben is van. Senki sem mondja, hogy kötelező barátkozni a szomszédokkal. A lényeg, hogy hosszú távon előnyös megismerni, segíteni őket, kedvesnek lenni velük. Ezt a városban nagyon nehéz megvalósítani. Eltérő az életritmusa mindenkinek. Ráadásul teljesen más a munkájuk is. Így nagyon nehéz beszélgetni. Az Off-Grid életet élők azonban ugyanakkor kelnek, fekszenek, és nagyjából ugyanolyan munkát végeznek mindenhol. Nem remek dolog, hogy olyanokkal beszélgethetsz, cserélhetsz tapasztaltokat, akik nagyon hasonlóan gondolkodnak és élnek mint Te? Soha nem tudhatod, mikor lehet szükséged segítségre, és ami a legfontosabb, hogy egy barát, egy igaz barát neked is sokkal értékesebbé teszi az életed.

42. Kevesebb stressz, hosszabb élet

Az Off-Grid élet csökkenti a stressz szintjét. Hogyan? Például kevesebbet kell aggódnod, mert alacsonyabb lesz a megélhetési költséged, mert egészségesebben táplálkozol, mert az ételeid alapanyagát saját magad termeled meg, mert a saját kertedben végzett munka nem csak edzetté tesz, de a konditeremmel ellentétben még pénzbe sem kerül. Ha pedig nem érkezik egyetlen számla sem, az akkora megkönnyebbülést fog okozni, hogy életed hátra levő évtizedeiben úgy érzed, hogy te vagy a legboldogabb ember a világon. 

Az Off-Grid élet, a hálózattól való függetlenség meghosszabbítja az életed. 100 éves korodban interjút készítenek veled, hogy mi a hosszú életed titka, Te pedig elmondod a riporternek, hogy most éppen a következő 50 évedet tervezed. 

43. A fizikai aktivitás miatt boldog leszel

Tudományos tény, hogy a fizikai aktivitás a jó érzésekért felelős dopamint, endorfint, oxitocint és szerotonint szabadít fel az agyban. Mivel rengeteget ténykedsz a szabadban, ezek a hormonok fogják végig kiírni az életedet.

44. ​​Arra összpontosítod a figyelmed, ami igazi fontos

Az Off-Grid élettel megtakarított pénzből további földet, napelemeket, házi esővíztisztítót vagy egy kis traktort is vásárolhatsz, miközben másoknak is segíthetsz

Amikor a havi kiadásaid a saját magad termelte élelemszer, a megújuló energia, a már nem létező bérleti díjak miatt drasztikusan lecsökkenek, vagy eltűnnek, óriási lendületet kaphat a jövőd tervezése, megtakarításaid bölcs befektetése. Végre arra koncentrálhatsz, ami igazán fontos. A Családra, a barátokra, a hobbydra, arra, hogy élvezd az Életet! 

Amikor a saját erőforrásaid beosztásával és előállításával pénzt takarítasz meg, a családod számára kiszámíthatóbb életet teremtesz. 

A stabil pénzügyek jelentősen növelik biztonságérzetedet, és kiegyensúlyozottabbnak is érzed majd magad. 

45. Lehet kutyád, macskád, házi szárnyasod és minden nap friss tojásod

Ha a városban vagy lakásban élsz, akkor a különböző szabályok, rendeletek ( és a szomszédok) miatt meglehetősen körülményes háziállatokat tartanod. Még az agglomerációban élőknek is számtalan korlátozással kell szembe nézniük. Pedig milyen jó lenne, ha a kutyád a házat őrizné, a macskád közben egerészne, a tyúkjaid pedig friss tojással lepnének meg reggelente. Ha Off-Grid életet élsz, a szabadság egészen új értelmet fog nyerni számodra!

46. Növeld a saját magad által előállított, vegyszermentes élelmiszerek mennyiségét!

Ez a téma önmagában is kitesz egy könyvet. Az Off-Grid otthonunk kertjében termesztett zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék előnyeit felsorolni szinte lehetetlen. Felbecsülhetetlen, hogy a tiszta élelmiszerek milyen mértékben javítják az egészségedet, hány évvel hosszabbítják meg az életedet. 

A különböző nagyüzemi termelésben előállított élemiszerek teli vannak vegyi anyagokkal, amelyek méregként raktározódnak el a szervezetedben. A műtrágya nélkül termesztett növények fogyasztása önmagában véve többet ér, mint azok az egészségtervek, amelyek ugyan szigorú diétát követelnek meg, de az alapanyagokat kénytelen vagy a boltban megvásárolt nagyüzemi termékekből beszerezni. Csak a saját termésedben lehetsz biztos, hogy az nem tartalmaz vegyi anyagokat.  

Egészség nélkül nincs semmi. Hiába van sok pénzed, ha közben betegségek gyötörnek, vagy alig tudsz járni a hatalmas súlyfölöslegtől. “Az vagy, amit megeszel.” A városi élet során elfogyasztott élelmiszer alig tartalmaz természetes mikro és makroelemeket, vitaminokat, miközben kémiai anyagokkal van teli. Mindenki megérdemli a minőségi ételeket. Mindenkinek ismernie kellene a növénytermesztés fortélyait. 

Az Off-Grid életvitel nem csak azt jelenti, hogy energia-független vagy, hanem azt is, hogy nem a hálózattól szerzed be a legalapvetőbb élelmiszereket, hanem magad állítod elő. A saját élelem előállítása boldogságot ad. A boldogság pedig felbecsülhetetlen kincs.

47. A természet részévé válsz

A hatalmas, nyitott terek olyan szabadságérzetet adnak, ami miatt soha nem szeretnél többet városban élni. Szinte eggyé olvadsz a tájjal, benne vagy és vele élsz. Minden mesterséges dolgot kerülni fogsz, és azon leszel, hogy kiiktasd az életedből az összes műanyagot. Amikor felnézel az esti égboltra, a csillagok és a Hold fénye világítja meg az arcodat, a Tejút pedig számodra már nem a Milky Way édességet jelenti, hanem egy hatalmas csillaghalmazt, aminek a látványában képes leszel órákon át gyönyörködni. 

48. A termelői piacok támogatása 

A városi ember is szívesen jár azokra a termelői piacokra, ahol minőségi élelmiszereket árulnak. Az őstermelők és gazdák által előállított termékek helyben történő megvásárlásával hozzájárulhatunk ezeknek a kis gazdaságoknak a hosszú távú fennmaradásához. Ezek a gazdálkodók a kemény munkával megkeresett jövedelmüket ugyanis kivétel nélkül visszaforgatják a gazdaságuk fejlesztésébe. A termelői piacokról történő vásárlással nemcsak támogatjuk őket, hanem az egész közösséget erősítjük, és közben új barátokat is szerezhetünk! Mi több, Off-Grid életünk szó szerinti gyümölcseit mi magunk is értékesíthetjük ezeken a piacokon. 

49. Támogathatjuk a helyi élelmiszerbankokat is

Kevés olyan Off-Grid gazda van, akinek nincs helyén az esze és a szíve. Amikor saját élelmiszert állítunk elő, amikor növényeket termesztünk, valószínűleg mindig lesz némi többletünk, amit nem tudunk mi magunk, vagy a családunk elfogyasztani. Ha a felesleget nem dobod ki, hanem leadod egy élelmiszerbanknak, nem csak a természet védelméhez járulsz hozzá,  hanem adományoddal minőségi táplálékot biztosíthatsz a rászorulóknak is. De a többletet akár el is adhatod a piacon, vagy megajándékozhatod vele a szomszédaidat is. Ha nagylelkű vagy, mások is azok lesznek veled, amikor neked van valamire szükséged. 

50. Elegendő föld és lakóterület

 

A városban az emberek szeretnének nagy lakásokban, családi házakban élni. Az ingatlanárak azonban nagyon magasak, ezért csak egy szűk réteg képes a nagy házat méretes kerttel kombinálni. De ne csüggedj! Vidéken lehet egy hatalmas telked és építhetsz hozzá egy akkora házat, amiben elfér az egész család. Amikor döntesz az új Off-Grid otthonod helyszínéről, a városi kertek mind aprónak tűnnek majd. Itt 2000 négyzetméter a belépő. Hatalmasnak tűnik, ugye? Pedig  sokkal kevesebbe fog kerülni, mint a korábbi, város kislakásod. Persze a házad is ésszerű lesz, hiszen csak aludni, étkezni és tisztálkodni jársz be. Az életed többi részét kint éled. Minek kellene egy akkora ház, aminek a nagy része mindig üres? A tárgyaid tárolására? Hogy rengeteg pénzt fizess a fűtésre? Gondolkodj nagy kertben és kicsi házban. Meglátod, fölösleges tárgyak nélkül milyen nagynak fogod érezni a kisebbet is! 

Amikor először járod körbe az udvarodat, hogy megnézd, minden rendben van-e, az felér majd egy kisebb egészségügyi sétával, ha pedig az ingatlanod még az erdővel is határos, a vadon a kerted folytatásává válik.

51. Segíts a helyi gyerekek környezettudatos nevelésében

Vidd el őket kirándulni, mutasd meg nekik a kertedet, tanítsd meg a gyerekeknek a fenntartható élet módszereit, technológiáit és értékét.

52. Vadon élő állatokkal találkozhatsz

Miközben mások vadas parkokba járnak, hogy rókát, vaddisznót, őzet, szarvast, sast vagy például aranysakált lássanak, te csak kinézel a kerted végén az erdőre és bármikor szembe találkozhatsz velük.

53. Ragyogó égbolt, csodás kilátás, béke és csend

A kevesebb fényszennyeződés miatt végre láthatod az éjszakai égboltot. A csöndet nem zavarja meg semmi, tücskök és madarak hangja ringat álomba. Miután megszoktad a természet összes „új hangját”, harmóniába kerülsz önmagaddal és a világgal. 

54. Mindig van valami tennivaló

Ha egy Off-Grid birtokon élsz, akkor mindig lesz valami tennivalód. A kert körül végzett munkád felér egy rekreációs tevékenységgel. Soha nem fogsz unatkozni. Az izmaid mindig mozgásban lesznek és 80 évesen is jobb kondícióban leszel, mint a városi életet élők negyvenen innen. Ha fejszével hasogatod a télire való tűzifát, városi barátaid elcsodálkoznak majd amikor meglátnak. Izmaid nem lesznek felfújva, viszont hihetetlen erős leszel. És ez még a csak kezdet.

55. Természetes szépség

Az erdő vagy a folyók, mezők és tavak közelében a  természet szépsége a konyhaablakon keresztül is megérint. Mi más lenne hasonlóan szép, mint a Családod, hacsak az nem a Természet?

56. Nagyszerű érzés a szabadban tevékenykedni

Vadászat, horgászat, túrázás, táborozás, íjászat, lovaglás piknik…  mindez a saját kerted közelében, vagy akár benne. A vadon élő állatokkal való közvetlen kapcsolat lehetőséget nyújt arra, hogy a természetnek azt az oldalát is megismerd, amelyről a legtöbb ember csak álmodozik.

57. Folyamatos nyaralás és pihenés

Anélkül, hogy el kellene hagynod az otthonodat állandóan azt érzed majd, hogy nyaralsz és pihensz. Pedig kora reggeltől estig dolgozol. Off-Grid otthonod gyermekkorodra emlékeztet majd, arra a csodálatos időszakra, amikor még nagyon kevés is elég volt ahhoz, hogy boldog legyél. 

58. Tiszta levegő

A tiszta levegő felfrissít, segít, hogy tovább élj. A város összes szennyeződésének belélegzése helyett Te a virágok, az erdő és a széna illatát szívod be. Elfelejtheted az allergiát, mert az a szennyezett levegőtől, víztől és élelmiszertől alakult ki. Szervezeted a természet varázslatos világához alkalmazkodott évezredeken át, nem pedig a szmoghoz, zajhoz, gyorséttermi ételekhez. 

59. Végre fára mászhatsz!

Próbálj meg felmászni egy fára a városi parkban, és máris kiváltod az emberek, vagy a hatóságok rosszallását. Off-Grid birtokodon, akkor mászol fára, amikor csak akarsz, vagy amikor a gyümölcseid megérnek a szedésre. Ha elhívod a barátaidat, még örömtelibb szórakozásban lesz részed. És közben erősödsz, ügyesedsz is! 

 

60. Táncolj egyet a kertedben

Senki sem fog elítélni, vagy megmosolyogni, ha csak úgy a magad kedvére táncra perdülsz a kertedben. És olyan örömben lesz részed, amit még sosem tapasztál. 

61. Táborozz, verj sátrat a saját fáid között

A kertedben van a természet, miért hagynád ki a világ egyik legjobb, legpihentetőbb kikapcsolódását éppen ezen a csodálatos helyen! Semmihez sem hasonlítható, amikor csak egy vékony vászon választ el a külvilágtól, az erdőtől. Ha elered az eső, az sem számít, védve vagy, de ha mégis megázol, befutsz a házba és átmelegszel. 

62. Kevesebb a szabály és több a szabadság

A vidéki térségeken az építési és mezőgazdasági tevékenységekre általában kevésbé szigorú szabályok és rendeletek vonatkoznak. Számos olyan kistérség található, amelyek nem, vagy alig korlátozzák, hogy a megvásárolt földterületet hogyan használhatod. Abban szinte biztos lehetsz, hogy egy Off-Grid öko-birtok építésében senki sem fog megakadályozni.

63. Hely a növekedéshez

Több projektet is elindíthatsz, amin a barátokkal együtt közösen is dolgozhattok. Ez nem azt jelenti, hogy mindet be is fogjátok fejezni, de legalább végre lesznek projektjeitek!

64. A közösség érzése

Az Off-Grid közösség hatalmas. A közösség tagjai a világ minden táján kialakítottak egy kis hálózattól független életet és határokon átívelő kapcsolatokat építettek ki. Ha olyan emberek csoportjába tartozol, akik a fenntarthatóságot helyezik előtérbe a fogyasztás helyett, akkor Te azokkal a milliókkal építesz ki szoros köteléket, akik vigyáznak a természetre és szeretik a bolygót. Ez a közösség nem használja ki sem a környezetet, sem a barátait. Ennek a közösségnek jó aktív tagjává válni. 

 

65. Tehenek és lovak

Valld be. Régóta akarsz egy lovat és egy tehenet. Sőt mindig is egy tehenet és egy lovat akartál. 

66. Legyen egy traktorod!

A nők szerint traktorozni szexi. Szerintem hasznos. De nem baj, ha közben szexi is. 

67. Te vagy a saját főnököd

Te határozod meg, hogy mit csinálsz. Ezt nem is folytatom.

68. Van értelme a céljaidnak, az életednek

Miért dolgoznak az emberek hetente 40, 60 és 80 órákat? Mi az értelme? Mi a célja? És Te miért csinálod még mindig így? Kérdezd meg magadtól, hogy mi a valódi célod? Biztonság? Boldogság? Gazdagság? Csak azért töltesz hetente 50–80 órát távol a családtól, hogy gazdagabbá válj? Nem arról beszélek, hogy hagyd ott a munkád, és azonnal költözz az erdőbe. De amint rájössz, mi az életed igazi célja, mi az, amit valóban keresel, az Off-Grid élettel kapcsolatban minden sokkal világosabb és érthetőbb lesz számodra.

69. Szalonnasütés, bográcsozás!

Ha megpróbálsz engedély nélkül tüzet rakni egy lakópark udvarán, hogy szalonnát süss, vagy elkészíts egy jó kis bográcsgulyást, akkor valószínűleg a bíróságon kötsz ki, esetleg letartóztatnak, vagy pénzbírsággal büntetnek meg a közösség veszélyeztetése miatt. Ha Off-Grid életet élsz, akkor megfelelő elővigyázatossággal, a kertedben kialakított tűzrakó helyen bármikor süthetsz szalonnát és meghívhatod a szomszédokat is egy csillagfényes bulira!

70. A saját lábadon állsz

Az önellátás nem csak a függetlenségről szól, hanem a saját utad létrehozásáról is. Úttörő vagy egy új világban. Pozitív változásokat vezetsz be a saját és családod életébe. Új világot teremtesz, amire a gyermekeid büszkék lesznek, mintaként és példaként tekintenek rád, és boldogok lesznek, ha felnőnek és saját gyermekeiket nevelhetik a te nyomaidban járva. Te vagy a család vezetője, ami a világon a legnagyobb felelősséggel járó feladat. Ez nem csak a Te utad. Ez a családodé is lesz egyúttal.

71. Eggyé válsz a földdel

Mivel minden nap kint dolgozol a földön, jobban kapcsolódsz hozzá, megismered és tisztelni fogod egész életedben.

72. A piszok is lehet izgalmas

Ha a bőröd, vagy a ruhád a munka során koszos lesz, a társad számára különösen vonzó leszel. Persze csak akkor, ha a tisztaság egyébként az életed természetes része. 

 

73. Az Off-Grid élet gyermekáldást is adhat

A hálózaton kívüli életmód több gyermekkel is megajándékozhat. Hiszen eszedbe sem fog jutni, hogy a tv-t nézd, amikor ott a gyönyörű párod, akinek széna illatú a haja.  

74. Keress pénzt otthonról

Nem kell ingáznod ahhoz, hogy minden nap dolgozz.  A Covid óta tudjuk, hogy a számítógép mi mindenre jó. De vehetsz agyagot és a kemencédben ki is égetheted a kancsókat, tányérokat, amiket eladsz a saját webshopodon keresztül. 

75. Nagyszerű emlékek – a családdal

Ez talán az egyik legfontosabb dolog az életben. Az Off-Grid élet állandó meglepetéseket tartogat, minden napra akad egy-egy vicces pillanat. És amikor a gyerekekkel közösen dolgoztok a kertben, öreg napjaid is teli lesznek élményekben gazdag emlékkel. 

76. Jó közérzet és elégedettség

 

Off-Grid életetek minden családi igényt kielégít, a jó közérzet pedig mindennapossá válik. 

77. Önmagad lehetsz

Nem kell többet színjátékot játszanod mások előtt. Nem kell megfelelned a főnöködnek, a kollegáidnak, az utca emberének sem. Ha éppen kedved van hozzá, meztelenül szedheted a barackot és élvezheted a nyári szellő simogatását, úgy, ahogy Isten megteremtett. Senki sem fog megszólni azért, mert végre önmagad lettél.