A folyamatos mérést biztosító hordható eszközök izgalmas lehetőségeket nyitnak meg, ha egyetlen kezelt személy helyett nagyobb csoportokban gondolkodunk. A Heim Pál Alapítvány által elérhetővé tett megoldással például egyszerűen figyelemmel kísérhetőek a lakosság egészségügyi értékei, a kialakuló betegségek kezelését pedig hamarabb kezdhetik meg, ami jelentősen csökkentheti az ezzel járó személyes, illetve lakossági szintű kiadásokat is.

A felhasználó céljaihoz illő eszköz kiválasztásához és annak zavartalan használatához azonban a különböző eszközök képességeinek és korlátainak pontos ismerete is elengedhetetlenül szükséges, ezekkel az információkkal azonban egyelőre csak nagyon kevesek rendelkeznek. A Heim Pál Alapítvány Digitális Egészségügy képzése ezt a problémát orvosolja.

Mi történik az adatainkkal, ha egyszer átadjuk azokat egy eszköz gyártójának?

Az okos-eszközről felkerülnek a felhasználó adatai az adatfelhőkbe, melyek globálisan és egyre nagyobb mértékben integrálják a világ információit. Ezek rendszereznek, analizálnak és a nem is olyan távoli jövőben következtetések megfogalmazására is képesek lesznek, versenyt támasztva az emberi értelem asszociatív képességinek is. Az internet lényegéből következik, hogy az adatok rendszerszinten nem képesek megfogalmazni, szabályozni azok tulajdonosi viszonyait.

A Big Datában még kiaknázásra váró új lehetőségek felértékelik az egészségügyi adatokat és összefüggéseket, azt, hogy ki rendelkezhet populáció szintű adatbázisokkal, ezekhez milyen módon lehet hozzáférni és hogyan vezethetőek vissza hozzánk.

A fentiekből adódóan a szabályozás, a szakmai protokollok kialakítása, a felhasználás helyes módjának elterjesztése a Heim Pál Alapítvány kiemelt feladatai közé tartoznak, miközben saját digitális egészségügyi platformunk adatai is óriási kutatási értéket jelentenek.

Ahogy egy orvosigazgatótól sem várható el, hogy mélyreható elemezéseket készítsen a finanszírozást biztosítók felé szakmai munkájának nemzetgazdasági hasznosulásáról, a szenzorok fejlesztői sem sokat tudnak az emberi test élettani funkcióiról. A gyártók sokszor olyan eszközöket dobnak piacra, amelyek között előfordulnak haszontalan, rossz minőségű, vagy éppen katasztrofális mérési pontossággal rendelkező eszközök is, melyek használatával az egyszeri vásárló több egészségügyi problémát okozhat magának, mintha bizony rá se nézett volna a hirdetésre. Egy, a fizikai állapot helytelen felméréséből, öndiagnózisából fakadó irreális edzés, vagy fogyási cél teljesítése iránti felfokozott vágy például életveszélyes állapotot is előidézhet a felhasználónál, miközben a hozzáértő egészségügyi tanácsadó, vagy orvos személyes javaslata csökkentheti ezeket a kockázatokat.

Mivel az eszközök forgalmazásához kapcsolódó engedélyezési eljárás igencsak nagyvonalúan bánik az értékeléssel a Heim Pál Alapítvány javasolja egy új validálási rendszer létrehozását, melynek mentén Partnerei közreműködésével folyamatosan teszteli a piacra dobott digitális egészségügyi termékeket, hordozható okos-eszközöket.