“Heim Pál Antal vagyok, a kórház névadó orvosprofesszor, Heim Pál unokája. A 2013 júliusában alapított Heim Pál Alapítvány létrehozásával a jövő generáció szellemi és anyagi felemelkedésének eszközeit szeretnénk családommal együtt megteremteni.

A 2013-as Alapító Okiratban foglaltak a Heim Pál Magyarország Alapítvány számára rendkívül széles tevékenységi kört jelöltek ki. Az eltelt években a Heim Pál Magyarország Alapítvány komoly rangot vívott a hazai közéletben, az innovatív civil, gazdasági és szakmai szférában.

A Heim Pál Magyarország Alapítvány létrehozását családunk hagyományai mentén sokéves munkával a fiam, ifj. Heim Pál készítette elő. A célunk az volt, hogy személyes hitvallásunknak megfelelően, szervezett formában is képviselhessük az általunk fontosnak tartott értékeket, támogassuk az innovatív digitális egészségügyi megoldásokat, a fenntartható és környezettudatos fejlődést, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó tudásközvetítést, az egészségügyi intézmények emberközpontú infrastruktúráját,  valamint a tehetségek felkarolását és mentorálását. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az Alapítvány neve ne elsősorban az adományokkal, hanem az értékteremtéssel kapcsolódjon össze, ezért az alapítvány piaci alapon tanácsadói, fejlesztői munkát végez, melynek eredményeiből különböző közösségi programok finanszírozásához járult hozzá az elmúlt években. Nem titkolt célunk, hogy ezzel példát mutassunk másoknak is, azaz, hogy a non-profit szféra is megtanuljon piaci alapon működni.

Közvetlen felmenőink, a Heimek és a Genersichek az elmúlt évszázadok alatt sok nagyszerű szakembert, nemzeti hőst, kiváló orvost, tudóst adtak már Magyarországnak, így a híres gyermekgyógyász mellett Családunk adta Magyarországnak nagyapámat, a világhírű gyermekgyógyászt, a hazai csecsemőgyógyászat megteremtőjét, Heim Pál Professzort, Édesapját Heim Péter miniszteri tanácsos posta- és távirati vezérigazgatót, a Szent István- és a Szent Lipót-érdemkereszt tulajdonosát is, akinek a nevéhez fűződik az önálló magyar posta szervezetének kiépítése, a posta, távíró és telefon egyesített intézményének műszaki fejlesztése, pénzügyi és jogi helyzetének megszilárdítása. Vezetése alatt teremtették meg a városközi telefonösszeköttetést (1890–93), szervezték meg a levélgyűjtést és a kézbesítést is egységesítették a postatarifákat.

Heim Pál Professzor fia, Heim Ernő, kétszeres Ybl-, Hild és Reitter Ferenc Díjas építészmérnök, Prof. Dr. Genersich Antal patológus, a Kolozsvári Egyetem egykori Rektora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akinek az emlékére hoztuk létre másik családi alapítványunkat a több, mint 25 éves múlttal rendelkező Genersich Antal Alapítványt. Jómagam több évtizednyi építészmérnöki szakmai munkát követően, ma már nyugdíjasként Magyarország és történelmi, tudományos eredményeink szellemi örökségének az ápolásával foglalkozom az Alapítványi tevékenységeken belül.

1996-tól a fiam vette át a stafétát, aki 2012-ben javasolta, hogy hozzuk létre a Heim Pál Alapítványt, a küldetésünkben megfogalmazott célok mentén. A Nagyapám nevét viselő Gyermekkórházat évtizedek óta támogatjuk. Alapításunkat követően, még 2013-ban a kórház “C”épületének külső homlokzati tervezési és engedélyeztetési munkálatait is elvégeztük karitatív munkában, majd 2014-ben az “A” épület felújításához kapcsolódó pályázathoz nyújtottunk meghatározó segítségét az intézménynek. 2015-ben a Mesekórház Program részeként a partnereinkkel együttműködve a Debreceni Gyermekrehabilitációs Intézet számára fejlesztettünk ki és adományoztunk egy egységes betegtájékoztató rendszert. 2015 év végén Balázs János Kossuth Díjas zongoraművész, Mácsai Pál színművész, Vásárhelyi Tamás Kossuth Díjas karmester közreműködésével a Bethesda Gyermekkórház javára szerveztük meg az első Mesekoncertet.

Hiszem, hogy eddigi tetteink, erőfeszítéseink eredménye is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország lakossága egészséges, felelősségteljesen cselekvő közösségé váljon hosszú távon is.”

Heim Pál Antal, Alapító